Wanneer inzicht in schaderisico gewenst is om afspraken over vergoeding van nadeel met omwonenden te maken, biedt een “vooruitgeschoven schadeprocedure” uitkomst. Hoe gaat dat in zijn werk?
Werkwijze bij globale risicoanalyses
Voor een globale inschatting van schaderisico’s maken wij gebruik van digitale middelen en beschikbare openbare bronnen, zoals luchtfoto’s, de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (de BAG) en het Omgevingsloket. Bij de vergelijking maken wij gebruik van de gegevens/beschrijvingen van het project die wij in de regel van opdrachtgever ontvangen en van de geconstateerde feitelijke situatie ter plaatse al dan niet aangevuld met bijzonderheden over het (laatste) gebruik.
Voor het bepalen van het waardeniveau van de omliggende woningen maken wij bij globale risicoanalyses onder meer gebruik van gegevens van het Kadaster, Funda en een uitgebreide database met verkoopinformatie van recente verkopen in de omgeving. Voor het inschatten van de waardedaling kijken wij naar de gewijzigde situatie en de impact daarvan op de waarde van de woningen in de omgeving.
Vooruitgeschoven schadeprocedure
Zoals ook blijkt uit de bijdrage van collega Yvonne de Looij, is een globale risicoanalyse nadeelcompensatie niet geschikt of bedoeld voor het vaststellen van individuele aanspraken. Hiervoor biedt de “vooruitgeschoven schadeprocedure” een oplossing. Bij een “vooruitgeschoven schadeprocedure” gaan wij een stap verder. Wij spreken dan bijvoorbeeld ook met de eigenaar van de betrokken woning, nemen de woning van binnen en buiten op waarbij ook de (gebruiks)oppervlakte wordt gemeten. Daarnaast vragen wij onder meer de laatste akte van levering op en waarderen de woning op individueel niveau. Dit alles leggen wij vast in een nadeelcompensatie-advies op maat inclusief taxatierapport.
Mede door de extra werkzaamheden die wij bij een “vooruitgeschoven nadeelcompensatie-advies” verrichten en het individuele karakter van de rapportage en de taxatie, zijn zowel de nauwkeurigheid als de acceptatie doorgaans groter. In eventuele latere “officiële” schadeprocedures heeft een “vooruitgeschoven nadeelcompensatie-advies” waarschijnlijk ook een grotere “zeggingskracht” dan een globale risicoanalyse.
SAOZ maakt de risico’s inzichtelijk
Voor diverse initiatiefnemers hebben wij dergelijke onderzoeken uitgevoerd, waarbij inzicht is gegeven in de schaderisico’s op objectniveau. Dit heeft veelal geleid tot goede afspraken tussen de initiatiefnemer en de buurt van de ontwikkeling. In de praktijk zien wij dat een dergelijke werkwijze met heldere adviezen op individueel niveau in veel gevallen leidt tot kortere procedures en/of het voorkomen van procedures.
SAOZ is er voor iedere initiatiefnemer
Zijn er binnen uw organisatie plannen voor ontwikkelingen waarvan naar verwachting één of meer “buren” een nadeel ondervinden? Overweeg dan om hen een “vooruitgeschoven nadeelcompensatie-advies” aan te bieden. Wij helpen u graag bij het inzichtelijk maken van de (mogelijke) nadeelcompensatie.
Meer weten?! Neem dan contact op met Ard Hoopman.